Guide om skåp

Bra att veta när du letar efter brandskyddade dokumentskåp



Skåpguide

Det finns en mängd olika typer av skåp, säkerhetsskåp, värdeskåp, stöldfördröjande skåp o.s.v.
Vi har satt samman denna guide för att hjälpa dig välja den typ av skåp som bäst passar just dina behov.


Brandskyddade dokumentskåp

Dokument- och vertikalskåp är förvaringsenheter konstruerade för att skydda dokument och andra handlingar av papper mot brand. Stöldskyddet är lågt och skåpet bör därför inte användas för förvaring av sekretessbelagda handlingar eller värdepapper.

Klassningen genomförs i Sverige av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP), i Norge av SINTEF, i USA av Underwriters Laboratories (UL), i Tyskland av Technische Universität Braunschweig (VDMA), i Korea av The Korean National Institute och Technology and Quality (NITQ).


Skåpet placeras i en rumstempererad ugn, värmen ökas, och vid 1000 grader startas klockan. Efter avslutat test (60 min, 90 min alt. 120 min) får inte temperaturen överstiga de i testet gällande. Vissa skåp falltestas dessutom, skåpet släpps från 4 till 9 meters höjd och ska efter detta vara tätt.

Klassning: Följande klassningsstandarder finns idag för brandskyddade dokumentskåp:

  • NT FIRE 017 (SP), (SINTEF), SVERIGE, NORGE    max 170 grader
  • UL 72, USA                                                  max 170 grader
  • VDMA 24991, TYSKLAND                                max 170 grader
  • KSG-4500 (NITQ), KOREA                               max 170 grader


Det finns tre (3) olika brandklasser, 60P, 90P samt 120P. Detta betyder att papper klarar minst (siffran före P:et) i minuter i en brand. T.ex. 60P betyder att papper klarar minst 60 minuter i en brand i just detta skåp.


Våra brandskyddade dokumentskåp är:

Serie D dokumentskåp i fem storlekar från 20 till 466 liters volym

Serie BDE (egen tillverkning) är även inbrottsklassade, finns i fem storlekar.

Vertikal- och lateralskåp

 

Datamediaskåp

Datamediaskåp är förvaringsenheter konstruerade för att skydda olika former av datamedia och andra fukt- och värmekänsliga media mot värme, fukt och gaser (tex disketter, cd-skivor etc.). Stöldskyddet är på grund av skåpens konstruktion lågt och skåpen bör därför inte användas för förvaring av sekretessbelagda eller stöldbegärliga datamedia.

Det är inte ovanligt att skåp av högre inbrottsklass har ett litet datamediaskåp insatt i sig. På så sätt får man det bästa av två världar.

Klassningen genomförs i Sverige av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP), i USA av UnderWriters Laboratories (UL), i Tyskland av Technische Universität Braunschweig (VDMA).

Skåpet placeras i rumstempererad ugn. Värmen ökas till ca 1000 grader. Efter avslutat test får inte temperaturen överstiga de i testet gällande efter 60 min, 90 min alternativt 120 min. Falltest från 5 (SP) respektive 9 (VDMA) meter, efter fallet ska skåpet vara tätt för att godkännas.

Standarder är:

NT Fire 017 (SP) och VDMA (D= max 70 grader, DIS= max 50 grader)

Brandklasser är:

60D, 120D, Siffrorna står för antalet minuter i ugnen under testet. D står för datamedia. 60DIS, 120DIS, Siffrorna står för antalet minuter i ugnen under testet. DIS står för diskett.

I ett 120P dokumentskåp kan värmeskyddet utökas på med en datamediainsats som fungerar som tilläggsisolering och ger då rätt skydd.


Värdeskåp

Värdeskåp används för skydd av pengar, värdeföremål och värdehandlingar mot inbrott. Tack vare skåpens konstruktion ges även brandskydd. Ditt försäkringsbolag kräver vanligen ett värdeskåp för förvaring av värdeföremål. Skåpets grade/klass/poäng avgör vilka värden som kan förvaras i skåpen och vilka försäkringsbelopp som gäller. Se Sverige Försäkringsförbunds folder ”Rekommenderade beloppsgränser för värdeskåp”. Se även .pdf fil som finns för nedladdning under respektive skåp. Med larmande skåp kan beloppen fördubblas. Kontakta alltid ditt eget försäkringsbolag för exakt information då variationer kan förekomma.

Alla godkända värdeskåp har en skylt på insidan eller utsidan av skåpet om just detta. Godkännandet genomförs av t.ex. Svenska stöldskyddsföreningen eller annat ackrediterat organ. Testet sker genom tidtagning vid öppningsförsök med verktyg av kraftigare typ

Följande klassningsstandarder finns idag för värderförvaringsskåp (inom parantes anges olika grader av standarden, ju högre grad, desto högre belopp får vanligtvis förvaras i ett skåp av just den klassningen):

  • EN1143-1 (Grade I, II, III, IV samt V)

  • EN 1143-2 (Grade I, II, III, IV samt V)

  • SS3150

  • INSTA 610  (130p samt 187p)

  • SS3000

  • V-Klassning (äldre standard från 1958)

Våra värdeskåp är: Euro-serien (GRADE I, II, III, IV, V) samt INSTA (130p samt 187p).


Säkerhetsskåp

Säkerhetsskåp är kraftiga plåtskåp tillverkade i 4 mm stålplåt, konstruerade för att skydda innehållet i skåpet i mot inbrott, dock på en lägre nivå än värdeskåpen. Säkerhetsskåpen har inget brandskydd. Exempel på säkerhetsskåp är vapenskåp.

Klassning genomförs av Svenska Stöldskyddsföreningen (SSF). Testet sker genom tidtagning vid öppningsförsök med verktyg av kraftigare typ .

SS 3492 är godkänt för vapenförvaring. Försäkringsförbundets normer godkänner 30.000 kr i kontanter eller tre gånger det värdet i varor.

Förankring i golv eller vägg är ett krav för skåp som väger under 150 kg men rekommenderas generellt.

Öppningar i skåpet, som genomföringar och dörrspringor, ska vara så utformade att de inte medger möjlighet att ta ut eller föra in material i skåpets förvaringsutrymme.

Våra säkerhetsskåp är

Serie SSK, Nyckelskåp, Vapenskåp, Fläktskåp, Medicinskåp


Stöldskyddsskåp

Stöldskyddsskåp är inbrottsklassade i SS 3492 med två nivåer, Stöldskyddsskåp 1 och 2. De har något lägre krav vid det inbrottsforcerande testet än säkerhetsskåp och förekommer både med och utan brandklassning.

Stöldskyddsskåp kan användas för förvaring av mindre kontanta belopp. Stäm alltid av med försäkringsbolaget vilket belopp de godkänner innan skåpet används för förvaring av kontanter och/eller värdesaker.

Våra stöldskyddsskåp är: Serie BDS

 

Länkar

Svenska stöldskyddsföreningen (DDF)