SäkerhetsVauhuset TryggSaker.se

Hexafluorin skåp 2*500ml

Art.nr: F1304-0202
I lager

Service

Kunskap

Kvalitet

5.0
Utmärkt Baserat på kundomdömen för Tryggsaker.se

Beskrivning

Beskrivning

Hyperton spolvätska som neutraliserar H+ och kelateriar F-

Hexafluorine® är en aktiv neutraliserande spolvätska för angrepp av syror med fluor, exempelvis fluorvätesyra men även enskilda syror. Hexafluorine kan användas på såväl hud, i ögon och mun.

Hexafluorine har använts i Norden sedan 1997 på Outokumpu, Sandvik Steel, Ardagh, Fagersta Stainless m.fl. På samtliga av dessa företag har man efter införandet av Hexafluorine som Första Hjälpen sköljmedel märkt att olyckor med HF inte lett till kemiska brännskador och behovet av medicinsk efterbehandling inte funnits [1].

Hexafluorine fungerar på två sätt:

  • Sköljer likt vatten bort det frätande ämnet.
  • Tillägger neutraliserande och kelaterande egenskaper som påskyndar och optimerar sköljningen.

Hexafluorines hypertonitet förhindrar det kemiska ämnet från att penetrera vävnaden och skapar en negativ ström som drar ut den kemiska produkten.

Dess neutraliserande och kelaterande egenskaper möjliggör att Hexafluorine fungerar effektivt på både de frätande (H+) och toxiska (F-) delarna hos kemikalien, som i fallet med fluorvätesyra karakteriserar den svåra brännskadan som uppstår vid exponering.

Sköljning med Hexafluorine kontra sköljning med vatten

Likt vatten innebär det att ju snabbare man kan starta sköljning med Hexafluorine, desto mindre risk är det att en kemisk brännskada skall uppstå.

Hexafluorine möjliggör en snabb neutralisering av de frätande och toxiska delarna hos fluorvätesyran, till skillnad från vatten som endast späder och sköljer bort ämnet. Vattnet som har sköljts med innehåller dessutom fortfarande fluorvätesyra och förblir mycket starkt.

 

Brännskadans utveckling i ögat

Bild: Jämförelse av effektiviteten av olika sköljmetoder i ett experiment på hud med 70% HF

Sköljning med vatten, vilket inte neutraliserar fluorvätesyran, är inte tillräckligt för att förhindra en utveckling av brännskadan - som snabbt kan bli mycket allvarlig.

Sköljning med vatten och sedan påförande av kalciumglukonat förhindrar utvecklingen av brännskadan, åtminstone de första 24 timmarna, men det räcker inte med enbart en behandling för att ta bort alla fluoridjoner. När behandlingen avbryts så kommer brännskadan att fortsätta utvecklas eftersom de återstående fluoridjonerna är över det toxiska gränsvärdet.

Att skölja med med en kraftfull kelaterande produkt så som Hexafluorine, dämpar effekten hos fluorvätesyran och förhindrar fluoridjonerna att ta sig ner i vävnaden och dra till sig kalciumet och orsaka skada. Om man är osäker på om Första Hjälpen omhändertagandet varit fullständigt eller blivit fördröjt - bör man applicera Kalciumglukonat. Det är viktigt att efter olyckan snabbt ta sig till sjukhus för provtagning och utvärdering.

Hexafluorine® finns i två olika utföranden. Hexafluorine® DAP för hela kroppen och Hexafluorine® spolpåse/flaska med ögonkopp, främst avsedd för ögonen.

Läs gärna mer om:

Källor:

[1] K. Söderberg, P. Kuusinen, L. Mathieu, AH. Hall. (2004) An improved method for emergency decontamination of ocular and dermal hydrofluoric acid splashes. Veterinary and Human toxicology, Vol 46, No. 4, August 2004, pp 216-218. (PDF 519kb)

[2] N.F Schrage, M. Frentz, F. Spöler, M. Först, H. Kurz (2007) Dynamic analysis of hydrofluoric acid penetration and decontamination on the eye by means of optical coherence tomography. (PDF 1159kb)

Hexafluorine tillverkas av Prevor, Frankrike

Att använda Hexafluorine

Endast för utvärtes bruk. Förvaras frostfritt. Använd ej efter sista förbrukningsdatum. Engångsprodukt: Flaska som är öppnad och/eller använd skall kasseras.

Innehåll:

2st 500ml Hexafluorine flaska
Väska
1st Kalciumglukonatgel tub (tillval)

Upptäck mer

0
0

Recensioner

Produkten har inga recensioner