Laddar, vänta lite...

Apollo S-65 - Optisk rökdetektor

OBS! Denna vara har utgått ur sortimentet!

Klicka här för att komma till våran förstasida.
696.00 kr 710.40 kr
Eller delbetala
från 31.61 kr/mån. (24 mån.)
klarna

Apollo S-65 är ett komplett program med detektorer avsedda för Dafo brandlarm och släcksystem. Rökdetektorer finns i optiskt och joniserande utförande och värmedetektorer finns med fem olika larmtemperaturer från 60 till 100°C. Samtliga detektorer har samma inkoppling och är utbytbara med varandra. Samma breda utbud av socklar och tillbehör kan användas till alla modeller. Apollo S-65-detektorerna är konstruerade och godkända i enlighet med europastandard EN54.

Den optiska rökdetektorn har en invändig pulserande lysdiod och en fotocell. I normalläge är lysdioden och fotocellen skärmade från varandra. När rök tränger in i detektorn reflekterar rökpartiklarna ljuset så att fotocellen indikerar brand. Två på varandra följande ljuspulser skall indikera brand innan detektorn larmar. Optiska detektorer detekterar normalt synlig rök från pyrande bränder snabbare än den joniserande detektorn. Även osynlig rök från flammande bränder detekteras effektivt av optiska detektorer. Vid larm tänds en lysdiod i detektorns hölje. För att särskilja den optiska och joniserande detektorn har den optiska en diod som är vit när den inte är tänd. Vid larm övergår den i ett rött sken. En fördel med den optiska detektorn är att den kan öppnas och rengöras utan att behöva sändas i retur till fabriken.Produktdata


Typ S65, optisk rökdetektor
Garanti: 1 år
Larmindikator: vit, LED, röd vid larm
Strömförbrukning vid drift: 45 mikroA
Strömförbr. Vid larm: 52mA
Matningsspänning: 9-32VDC
Mått på detektor: 42*100 mm
Mått inkl. Sockel: 50*100 mm
Kapslingsklass: -
Max lufthastighet: påverkar ej
Drifttemperatur: -20 till +60 grader C

Nedan följer en kort sammanställning av två olika typer av brandvarnare, hur de fungerar och vad som skiljer dem åt.

Olika typer av brandvarnare

Joniserande brandvarnare mäter det elektriska motståndet i luften, och kan därför reagera på både synlig och osynlig rök. Joniserande brandvarnare anses därför vara bäst när det gäller att detektera snabbt uppflammande (eller explosionsartade) bränder med fullständig förbränning, d.v.s. bränder med öppen låga och riklig syretillförsel. Denna typ av brand kan sprida sig fort, och producerar stora mängder av osynliga förbränningspartiklar. Exempel på denna brandtyp kan vara brand i en papperskorg, tv-apparat, eller fettbrand i köket.

Optiska brandvarnare innehåller inget radioaktivt material, och har ett mycket avancerat fotocell-system, där synliga rökpartiklar reflekteras i ett infrarött ljus. Detta system anses vara effektivast när det gäller detektion av pyrande bränder, bränder som kan glöda under flera timmar, innan de utvecklas till bränder med öppen låga. Exempel på denna typ av brand kan vara en cigarett som ligger i en möbel eller en elektrisk kabel som är överhettad.

Ett flertal internationella undersökningar har visat att både optiska och joniserande brandvarnare behövs för att erhålla tidigast möjliga detektion oberoende av brandorsak. Därför rekommenderar nu ett flertal länder att båda typerna monteras, eller att man installerar kombinerade brandvarnare som har både jonisk och optisk detektion. Detta är givetvis det allra bästa alternativet, för då får man en mycket tidig detektion, oberoende av brandorsak. Exempel på detta är att om en cigarett hamnar i en papperskorg, kan det bli en explosionsartad brand med hastigt förlopp, men om cigaretten hamnar i en soffa, kan det bli en pyrande brand med långsammare händelseförlopp. Värmedetektorer kan ibland behöva användas där naturliga förbränningspartiklar kan uppkomma t.ex. i garage. Dessa reagerar endast på värmen, och inte på förbränningspartiklar, därför är användningsområdet mycket begränsat.

Optiska: Kräver normalt lite mer underhåll, d.v.s. att man med jämna mellanrum dammsuger av brandvarnaren för att undvika falsklarm. Det är även något svårare att testa brandvarnaren som man gör med en jonisk, d.v.s. med till exempel en tändsticka.

Jonisk: För den joniska är risken däremot större att den börjar larma om rök från köket/ugnen/brödrosten kommer in i den (vanligen sätter man därför inte upp den i ett kök utan i angränsande rum)

Joniskt eller optisk brandvarnare?
Vilken typ som är bäst av dessa två är som man burkar säga ”därom tvistar de lärda”. Svenska myndigheter rekommenderar båda typer, medan andra länder kan föredra optiska framför joniska och ytterliggare andra joniska framför optiska. Med andra ord kan man säga att det är en smaksak.

Ditt Namn:
Skicka till (namn):
Skicka till (e-post):
Kommentar:
 
Kod:
 

Personer som köpte denna produkt köpte också:

Chatta direkt online
med oss. Just nu är vi:
Kundtjänst, telefon: 026-65 00 56 eller e-post: kundservice@tryggsaker.se

För företaget

För hälsovården

För Privatpersoner

PRODUKTER - TESTMENY

Varumärken

Nyhetsbrev

Gå med i vårt nyhetsbrev så är du alltid uppdaterad om nya produkter, tips och artiklar.